Lekcja zdrowego żywienia i gotowania

Administrator

Podczas kolejnego „popołudnia z profilaktyką”,  odbyły się  niecodzienne warsztaty kulinarne „Zielony Fastfood”, prowadzone przez Instytut Żywienia i Rozwoju ELIGO w Gdańsku. Mimo późnych godzin popołudniowych w zajęciach wzięło udział 50 uczniów klas IV, V i VI SP.

Celem warsztatu było zwiększenie u młodzieży świadomości wpływu właściwego odżywiania na stan  zdrowia, szczególnie na etapie dorastania i wchodzenia w dorosłe życie oraz podniesienie kompetencji w zakresie przygotowania zdrowych posiłków. Prowadzący pokazywali naszym uczniom zagrożenia dla zdrowia i jakości życia, wynikające z utrwalania złych nawyków żywieniowych np. niejedzenie śniadania, nadużywanie produktów wysoko przetworzonych, napojów energetyzujących itp. Podczas warsztatów uczniowie samodzielnie przygotowali pyszne potrawy: naleśniki z farszem twarogowo – dyniowym na słodko, szkolne kanapki w odsłonie z pastą z groszku, awokado czy buraka, jaglankę na słono z warzywami i kozim serem oraz jaglankę z prażonymi owocami pod pierzynką z jogurtu z cynamonem i wanilią. Warsztaty były doskonałą okazją do integracji uczniów i zdobycia nowych doświadczeń i umiejętności. Przyniosły wszystkim uczestnikom  sporo radości oraz satysfakcji ze wspólnego tworzenia zdrowych potraw, a wielu „niejadkom” wskazały nowe produkty i zachęciły do kulinarnych eksperymentów.

Warsztaty zrealizowano ze środków Aktywnego Gimnazjum - Stowarzyszenia „ Barka”, pozyskanych  z Gminy Czersk w ramach realizacji projektu profilaktycznego.

Odsłony: 2595

Internetowy System Ostrzegania Powiatu Chojnickiego