Dzień Zdrowego Śniadania
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy .
Najważniejsze cele programu:
Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka
Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce- poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia
W naszej szkole kolejny już raz w świetlicy przygotowano zdrowe śniadanie dla uczniów klas pierwszych , czwartych, piątej i szóstej.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
Uczniowie zapoznali się z 12 zasadami zdrowego odżywiania i roli prawidłowego żywienia dla ich organizmu. Dowiedzieli się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie.
Pyszne kanapki przygotowały uczennice z kl.3a wraz z opiekunami p. Danutą Bąk, p.Magdaleną Galikowską i p. Hanną Łońską. W dekorowaniu i nakrywaniu stołów pomogły klasy4b i 5a. Na stole obok kolorowych, zdrowych kanapek znalazły się również płatki zbożowe, owoce, mleko i soki. Szczególne podziękowania należą się też paniom kucharkom za smakowite pasty.
Sponsorem śniadania było Stowarzyszenie „Barka”.