Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Judyta
Ósmego listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego, ustanowionego w 2007 roku, dnia jest promowanie zdrowego jedzenia, zdrowych nawyków żywieniowych nie tylko wśród najmłodszych. Ważne jest także informowanie dzieci o konsekwencjach złego odżywiania. Wiadomo "czym skorupka za młodu nasiąknie..."
 
Z tej okazji uczniowie z klas 1a, 1b i 1c przygotowali się z pomocą rodziców do Dnia Zdrowego Śniadania. Przy wspólnym stole zrobili dla siebie pyszne i zdrowe kanapki. Czasami nie było łatwo, bo nożyki nie chciały nas słuchać, łamały się i robiły dziury w chlebie. Dzieci zauważyły, że rodzice muszą się napracować, przygotowując dla nich drugie śniadanie do szkoły.
 
Obejrzeliśmy dziś też filmiki o tym, po co jemy i co to znaczy zbilansowana dieta. Zrobiliśmy czapki kucharza, zaśpiewaliśmy piosenkę o niezdrowym jedzeniu i zatańczyliśmy zumbę, bo wiemy, że ruch jest bardzo ważny. Na koniec zajęć zrobiliśmy jeszcze "papierowe" kanapki i wkleiliśmy je do naszych zeszytów. Kolejny "inny" dzień, z różnymi aktywnościami w szkole, za nami!!!
 
H. Ważna
 
Odsłony: 539

Internetowy System Ostrzegania Powiatu Chojnickiego